Så du ska flytta från ett hus till en lägenhet? Kanske har barnen flyttat ut? Eller för att det är ett smartare rent ekonomiskt? Oavsett omständigheterna kan det vara överväldigande att flytta från ett hus till en lägenhet. Här är våra tips om att flytta från ett hus till en lägenhet.

Börja processen så snart som möjligt

Ibland tillåter inte livet oss att saker och ting planeras som man hade önskat. Men om du råkar ha tid, använd den klokt! Sätt igång processen så snart som möjligt. Att flytta tar alltid mer tid än du tror.

Gör en inventering av vad du behöver och vad du inte behöver.

Det är uppenbart att även om du flyttar från ett mindre hus till en lägenhet är det inte allt som följer med dig. Börja med att inventera de saker som definitivt följer med och de som inte följer med.

Ta reda på vad du ska göra med de saker som inte följer med

Garageförsäljning? Facebook marketplace? Donera? Ge bort till vänner och familj? Självförvaring? Slänga allt? Ha en plan för de saker som inte följer med dig efter inventeringen. Vi gissar att du fortfarande har en ganska stor hög med saker som du är osäker på om du ska behålla eller släppa. Du måste bestämma vad du ska göra av det.

Lär dig att släppa taget

Naturligtvis kommer det att finnas en stor hög med saker som du är tveksam till. Det kommer att finnas saker som du vill hålla fast vid, förmodligen mer än vad du förväntar dig eller är villig att erkänna. Vid någon tidpunkt måste du släppa taget om vissa saker. Att flytta till en ny plats kan vara ett rent blad. Du vill inte börja med att skräpa ner ditt nya bostadsområde med onödiga saker.

Extra tips: Om du fortfarande behöver hjälp kan du ta in en opartisk tredje part som hjälper dig att “dra av plåstret”.

Se till att allt som följer med dig får plats

Mät alla möbler som du planerar att ta med dig samt det nya utrymmet i din lägenhet. Detta verkar självklart, men det är ett nybörjarmisstag som ofta inträffar. Till exempel kanske ditt gamla sovrum fick plats med alla möbler, men det nya sovrummet i din lägenhet har inte plats för båda nattduksborden eller tvhyllan.

Att genomföra själva flytten

Bestäm hur du ska flytta; på egen hand eller ska du anlita en flyttfirma? F.o.m. 2016 har privatpersoner möjlighet att få skattereduktion på flyttfirmans arbetskostnad. Många flyttfirmor, som ex. Acta flyttfirma i Malmö, redovisar skattereduktionen direkt på fakturan. 

Olika flyttfirmor har också olika kriterier för hur de tar betalt för sina tjänster. Vissa erbjuder fasta priser, andra tar betalt per avstånd eller timme. Vi har till och med sett flyttfirmor lägga till extra avgifter om de ska flytta dig till andra eller tredje våningen i en byggnad. Gör din hemläxa och jämför priserna!