Att åka till USA kan bli en aning krångligt om inte de rätta förberedelserna är avklarade, men så länge du har planerat allting gällande visum och resetillstånd behöver det inte bli särskilt komplicerat. I den här artikeln ska vi gå in mer på vad du bör ha i åtanke innan det är dags att ge dig av till USA. Med noggrann planering kan du förvänta dig positiva resultat.

 

Ta hänsyn till följande innan resan till USA

 

Planerar du att resa till USA och att stanna där i mindre än 90 dagar? Då kommer det att räcka om du har ett ESTA resetillstånd. Detta gäller i upp till två år, och du kan därför resa flera gånger om med hjälp av enbart detta tillstånd. Det spelar ingen roll om det skulle vara så att ESTA tillståndet löper ut medan du befinner dig i USA. Det viktiga är att tillståndet ska vara giltigt när du åker i väg till USA.

 

Hur det går till att ansöka om ESTA

 

Att ansöka om ett ESTA är inte särskilt tidskrävande, och det behöver inte ens ta en halvtimme innan du är klar. För säkerhetens skull bör du dock inte vänta till sista sekund, utan var i god tid och se till så att ansökan är färdiginskickad och bekräftad en tid innan du reser ut ur Sverige.

 

Det finns ett antal sidor som kan erbjuda dig hjälp med att skicka in din ESTA ansökan, men det är upp till dig huruvida du drar nytta av dessa eller inte. När du väl har skickat in ansökan kommer det att ta i alla fall 72 timmar innan du får svar, och därefter är det fritt fram att åka i väg utan problem.

 

Kommer du att behöva ett visum?

 

Ett ESTA resetillstånd är inte alltid giltigt, utan det beror på situationen. Sverige är ett land som är med i Waiver-programmet, men andra länder som inte ingår i detta kommer att behöva ansöka om ett visum istället för ett ESTA resetillstånd.

 

Du som vill befinna dig i USA i mer än 90 dagar kommer också att vara i behov av ett visum, och detsamma gäller för dig som vill börja studera eller jobba i USA. Sist men inte minst behöver journalister ett visum för att ta sig från Sverige till USA. Nu har du förhoppningsvis ett hum om vad krävs för att åka på den där kommande utlandsresan.