Att åka utomlands kan vara riktigt spännande, men detta gör du självfallet inte utan att planera din resa noga. Beroende på vart du vill åka, hur länge du ska stanna och vad syftet med din resa är kan det vara fullt möjligt att du är i behov av ett visum. Oroa dig dock inte, för i den här artikeln ska vi besvara frågan kring när ett visum behövs samt hur du fyller i en visum ansökan!

När krävs ett visum?

Det är vanligast att du ansöker om just ett turistvisum om du har planer på att tillfälligt åka utomlands på semester. Om du exempelvis ska ta del av möten, resa utomlands för att studera eller hjälpa till med volontärarbete finns det andra sorters visum som du är i behov av. Med andra ord beror allting på syftet med resan och vad du förväntas göra när du kommer fram.

Med ett turistvisum har du tillåtelse att resa till ett annat land, att stanna där i högst 90 dagar och att därefter resa tillbaka hem. Det är inte möjligt att stanna i fler än 90 dagar, så ha detta i åtanke. Det är mycket vanligt att ansöka om turistvisum till bland annat Indien, Vietnam, Australien, USA, Kanada och Sri Lanka. Det finns dock även många andra spännande länder med kultur, sevärdheter och upplevelser som du inte vill gå miste om, så se till så att du planerar din resa väl och har ditt visum redo i god tid.

Kom igång med att ansöka om ett visum

Det är inte osannolikt att du enbart behöver dela med dig av ditt fullständiga namn och dina personuppgifter för att ansöka om ett visum, men när du åker till vissa länder finns det ytterligare information som ska skickas med. Det kan exempelvis vara foton på ditt pass, dina kontoutdrag, resebiljetter både dit och hem, bevis på boendet och mer därtill. Ta alltid reda på vad du behöver göra för att få din visumansökan beviljad.

På diverse onlinesajter kan du hitta ansökningsformulär som du fyller i för att få ett visum. När detta är ifyllt och ivägskickat betalar du en visumavgift, och därefter kontrolleras din ansökan noga. När den väl har beviljats får du ett mejl med ditt e-visum, och om det krävs kan du alltid skriva ut det så att det finns nära tillhands. Två utskrivna kopior är alltid bättre än en ifall du skulle tappa bort ditt visum.