Lettland, en pärla i norra Europa, har mycket att erbjuda för resenärer som söker efter en unik semesterupplevelse. Flygresan är snabb och smidig från Sverige, med en flygtid på ungefär 1 timme från Stockholm till huvudstaden Riga, och dessutom finns det utmärkta färjeförbindelser via Östersjön.

 

När det gäller historiska miljöer är Riga en skattkista. Staden är rik på vacker art nouveau-arkitektur, vilket har lett till att Rigas stadskärna blivit upptagen på UNESCO:s världsarvslista. Här kan du njuta av en promenad genom Gamla stan, med sina pittoreska kullerstensgator och historiska landmärken som Riga slott och Sankt Peters kyrka. 

 

Inte långt från Riga finns staden Sigulda, känt som “Lettlands Schweiz” på grund av dess vackra landskap. Här kan du njuta av vandringsleder, slott och grottor, samt en linbana som erbjuder spektakulära vyer över Gauja Nationalpark.

 

Dessutom kan du besöka Jurmala, Lettlands populäraste kuststad, med sina långa, sandiga stränder och charmiga trähus i Art Nouveau-stil. Här finns utrymme för avkoppling och njutning, men också för äventyr och sportaktiviteter.

 

För de som är intresserade av historia, delar Sverige och Lettland en fascinerande gemensam berättelse. Under svensktiden på 1600-talet var Lettland en del av det svenska imperiet, vilket har lämnat spår i form av slott, skolor och kyrkor. Ett exempel är det gamla universitetet i Tartu, grundat av Gustav II Adolf, som fortfarande är en viktig akademisk institution.

 

När det gäller mat och dryck erbjuder Lettland ett brett spektrum av lokala specialiteter. Här kan du prova traditionella rätter som Piragi (ett slags köttfyllda bullar), Rupjmaize (svartbröd) och Sklandrausis (en söt paj med rågmjöl, potatis och morot). Du kan också prova lokalt tillverkad Riga Black Balsam, en traditionell dryck med en unik blandning av örter.

 

Lettland erbjuder alltså en kombination av rika historiska miljöer, vacker natur, kulinariska upplevelser och prisvärdhet. Oavsett om du reser med flyg eller båt, är Lettland en smidig och lättillgänglig destination. Med en unik blandning av gammalt och nytt, är det en plats som har mycket att upptäcka för alla typer av resenärer.