Kan du föreställa dig ett hem utan matbord? Det är svårt, eller hur? Runt matbordet samlas familjen varje kväll för att prata om hur dagen har gått och avnjuta sin middag tillsammans. Helger och speciella tillfällen firas just där – runt matbordet.

Så att ha ett matbord är utan tvekan ett måste. Frågan är hur du väljer ett som du inte kan utan och som passar både dig och ditt hem?

 

Form och funktion viktiga vid ditt val av matbord

 

Två av de kanske viktigaste aspekterna om matbordet är dess form och funktion.

Vad kan man säga om formen? Det finns fyra sådana: ovalt, runt, rektangulärt och kvadratiskt.

Har du ett stort kök och gott om plats? Ja, då kan du faktiskt välja vilket matbord som helst. Långt ifrån alla har den lyxen. Låt oss titta på alternativa lösningar för dig som har ett mindre kök.  Ett runt eller ovalt matbord bör helst vara lite större om det ska rymma samma antal personer som ett rektangulärt matbord. Det är även orsaken till att ett rektangulärt bord rekommenderas dig som har ont om plats.

Samma design som hemmets interiör

 

Utbudet av matbord är stort. Form, färg och tillverkningsmaterial skiljer sig mycket varandra emellan. Hur väljer du rätt? Matcha gärna matbordet med hemmets övriga interiör. Har du ett hem inspirerat av det skandinaviska och enkla? Ja, då passar det inget robust matbord in utan kanske ett matbord med stilren design. Om du har inrett ditt hem i mer lantlig stil kan du köpa ett pittoreskt matbord som sjunker rätt in.

Har du riktigt ont om plats eller gillar att ha funkisinredning så kan du till exempel titta på modeller som fälls upp mot väggen. Det ger dig massor med plats och en fin touch i köket. Om du känner dig osäker kan du få inspiration och råd via olika guider och artiklar på nätet.